Om Emellan

Relationen emellan smärta och stress

Det finns en stor överlappning emellan långvarig stress och långvarig smärta. Emellan illustrerar det faktum att människor med långvarig smärta hamnar emellan stolarna i vården. Emellan symboliserar att stöd behövs eftersom läkningsprocessen är krävande, involverar de närmaste och tar lång tid.

Läkning underlättas i relationen människor emellan. Emellan kan vara det mellanrum vi alla behöver för att få kontrast till, och återhämtning i vardagens aktiviteter. Emellan är det lilla utrymmet som du skapar när du får fatt i din egen upplevelse och kan göra val.

Det är emellan en mix av kunskapskällor som fysiologi, neurovetenskap, psykologi, medicin, erfarenhet, träningslära, sunt förnuft, terapier och livet som denna hemsida uppstår.

Till vem vänder vi oss?

Till dig med svår långvarig smärta – här kallad nociplastisk smärta

Det är för dig med långvarig smärta sedan många månader med samtidiga andra besvär såsom trötthet, nedsatt ork och energi, kanske sömnstörning och svårigheter att fokusera och ta in information, glömska och hjärndimma. Kort sagt ett besvärligt tillstånd som innebär mer än bara smärta och som påverkar stora delar av livet nästan varje dag. Här finner du en plattform för kunskap och råd om hantering av nociplastisk smärta. Den är inte allomfattande utan här presenteras våra erfarenheter inom området långvarig smärta. Sidan är öppen för alla men omfattar ingen individuell medicinska rådgivning eller behandlingsförslag.

Viktigt för din säkerhet:

Först och främst vill vi råda dig att söka läkare för att genomgå en medicinsk undersökning om det är så att du inte har gjort det innan. Orsaker till dåligt mående kan vara många och slutsatserna och förslagen här förutsätter att du med din husläkare eller annan specialist gjort en medicinsk utredning så andra sjukdomar med rimlig marginal kan uteslutas som orsak.

Längs vägen i en bättringsprocess kan ditt mående variera och det är viktigt att du söker vård om nya symtom uppstår eller om du mår sämre.

Stöd finns via: Sjukvårdsupplysningen:1177 eller 1177.se

Vilka är vi?

Henrietta Hedelin, leg fysioterapeut

Sjukgymnastexamen 1992, Magisterexamen i Stressprevention vid Karolinska Institutet. Specialist i Smärta och Smärtrehabilitering, Auktoriserad Feldenkraispedagog samt vidareutbildningar inom ortopedmedicin, fysisk träning, hypnosterapi och andra smärtlindringsmetoder.

Klinisk erfarenhet från primärvård vid Ersta diakoni, projektledare vid WeMind med inriktning mot digital behandling insomni, kliniskt verksam vid egen mottagning smärta- och stressprevention/behandling samt coachning unga idrottare.

Sedan 2014 anställd som fysioterapeut vid Bragée Rehab och från augusti 2021 enhetschef Smärta, Bragée Rehab.

Jens Gry Draiby, leg läkare

Medicine kandidat Københavns Universitet 1984, Specialist i allmänmedicin, rehabiliteringsmedicin och smärtlindring. Vidareutbildad i ortopedmedicin, hälsopsykologi, integrativ psykoterapi och hypnosterapi och har praktiserad olika smärtlindringstekniker.

Har arbetat med långvarigsmärta i olika former sedan 1990 mest på olika rehabkliniker men även på smärtmottagning, varit klinikchef 6 år, rehabchef i 3 år, har organiserad vårdprocesser i Dalarna och på Karolinska Huddinge för att effektivisera multidisciplinär utredning av långvarig smärta.

Klinisk verksamhet – rehabilitering av långvarig smärta - har hela tiden varit i centrum. I dag anställd på Björkhagens Stress och Smärtrehab

Varför skriver vi?

Vi har båda arbetat i smärtvården länge (mera än 50 år tillsammans) med människor som drabbats av långvarig smärta och stress. Vi upplever att det saknas tillgänglig information som beskriver helheten i besvärsbilden. Vi vill dela med oss av vår kunskap och förmedla enkla råd om vägar till ett bättre mående. Vi vet att det är fullt möjligt att bli bättre!

Stort tack

Vi vill säga STORT TACK för all hjälp vi fått av Barbro Skogestig, Clara Persson, Isa Draiby, Henrik Draiby-Fredberg, Petronella Barvaeus och även alla som inspirerat och stöttat oss över tröskeln Piet, Kirsten, My, Olof och Mona. Stort tack till Sepideh Amiri som bidragit med en hel flik om självmedkänsla